Zeď názorů

07.03.2014 09:28

V rámci projektových dnů  pedagogové naší školy dne 27.února letošního roku  realizovali s žáky prvního i druhého stupně ZŠ Karlovice projekt Zeď názorů na téma dětská práce.

Žáci nejprve shlédli film z nového audiovizuálního portálu Člověk v tísni, Jeden svět na školách s názvem Náramky od Kamar. Zdokumentovaný příběh byl vhodně upraven pro žáky základních škol tak, aby je vedl k přemýšlní nad tématem zneužívání dětí k práci a porušování dětských práv.

Na příběhu jedenáctileté indické holčičky Kamar, která je nucena tvrdě pracovat a nemůže chodit do školy, se žáci  učili poznávat příčiny a důsledky otrocké práce dětí a snažili se o pochopení významu vzdělání z hlediska kvality budoucího života.

Pedagogové jim pomáhali utvářet si vlastní názor na dané téma, k čemuž používali dostupné metody interaktivní výuky, např.: práci ve skupinách, brainstorming, hraní rolí, řízenou diskusi a jiné, které si pro tuto činnost zvolili. Nejprve s dětmi diskutovali o jednotlivých situacích života Kamar, srovnávali podmínky svého života s životem dětí v chudých zemích a pak společně zjišťovali, kdo a jak může takovým dětem pomoci.

Vytvořené názory společně sestavili na plochu. Každá třída svou práci prezentovala na vyzdobené ploše, která představuje zeď jejich názorů. Odborná porota jejich úsilí posoudí a nejlepší práce odmění. Pan ředitel to nebude mít snadné, protože žáci ve všech třídách vynaložili velkou snahu, aby byli oni ti nejlepší. Důležité však je, že se naučili formulovat svůj názor.

 

Zapsala : Bc. Růžena Urbanová

 

na fotogalerii se můžete podívat zde: zskarlovice.rajce.idnes.cz/ZED_NAZORU_27.2.2014