Ze školní družiny

02.10.2014 11:34

Ač je to k nevíře, jednu desetinu školního roku máme za sebou. Zpočátku těžce pošmourné září, kdy pršelo, mrholilo, lilo nebo opět lilo, většinu z nás nepotěšilo. Na druhou stranu jsme měli alespoň dostatek času popovídat si o prázdninách – o zážitcích, cestách, ale také o knihách, které jsme přečetli nebo rozčetli. Aby se nám dobře četlo i nadále, vyrobili jsme si záložky do knih (vhodné i do učebnic nebo jako dárek).  Sami jsme si představili a přečetli sbírky Jiřího Žáčka – Aprílová škola a Počítání oveček.

     Stálý déšť rozproudil řeku a divoké kačeny, kterým její prudkost zjevně nevyhovovala, se – jako už poněkolikáté- uchýlily do laguny u fotbalového hřiště. Nechaly se krmit a klidně za námi přišly až na pergolu u tělocvičny, aby po dobré snídani schovaly hlavy pod křídla a nechaly se ukolébat do spánku.

      Marná sláva – podzim přišel bez ťukání, i stromy se zatřepotaly chladem a pod nohama nám začíná šustit listí. Není to ještě to krásně zbarvené, kterému nachu a zlatého lesku dodává babí léto – to teprve přijde, ale my jsme už teď sbírali přírodniny a vytvářeli z nich řetězy nebo ikebany, které nám umocnily obrázky s podzimní tématikou v ovoci ryze české provenience.

     Protože  ve svých pracích barevnost podzimu podporujeme, velmi zdařilými dílky jsou také obrázky vyškrabávané do tuší pokrytých voskových skvrn, či enkauistika – zažehlování voskovek. My se zkrátka nenudíme.

                          

   1.10.2014                                                                            Sylva Bučková, ŠD