Žáci 8. a 9. tříd navštívili v rámci projektu „Otevřít oči“ Prahu

29.05.2013 10:12

V rámci projektu „ Otevřít oči“ navštívili žáci naší školy ve dnech 23. – 24. května 2013 Prahu.  Odjížděli jsme ve čtvrtek v ranních hodinách z Karlovic, v Olomouci přestoupili na nový, moderní  vlak LEO express a kolem dvanácté hodiny jsme vystupovali na Hlavním nádraží v Praze. Tam začal náš dvoudenní maratón.

Nejprve jsme zamířili na kolej Vysoké školy chemicko-technologické, kde jsme byli ubytováni ve 2 a 3 lůžkových pokojích. Po krátkém odpočinku jsme vyrazili na Vyšehrad-národní kulturní památku, prošli se překrásnými parky, prohlédli si pevnost a hradby, které jsou spojeny s několika českými pověstmi a zastavili se u místa, z kterého skákal Horymír se Šemíkem do Vltavy. Z tohoto místa se nám naskytl nádherný pohled na Prahu. Poté jsme pokračovali na hřbitov Slavín, kde své místo posledního odpočinku nalezlo více než 600 osobností kultury a vzdělanosti.

Náš program pokračoval návštěvou známého pražského divadla ABC. Několik týdnů dopředu jsme měli rezervovány lístky na večerní představení s názvem „ The greatest hits of Bedřich Smetana“. Název nezněl sice moc lákavě pro žáky 8. a 9. tříd, ale z představení se vyklubala úžasná komedie, do které byly šikovně vloženy děje 8. Smetanových oper.  Představení trvalo téměř 3 hodiny a hráli v něm i známí herci, které známe např. ze seriálu „ Ordinace v růžové zahradě“. Všichni jsme se náramně pobavili a po představení odjeli na kolej.

Další den po snídani jsme se vydali do národně technického muzea, které je naším největším technickým muzeem pro vědu a techniku. Bylo založeno 5. července 1908 a momentálně se zde nachází více než 60 tisíc technických předmětů, které dokumentují vývoj vědy a techniky na území

ČR. Nejvíce nás zaujaly historické vlaky, auta a letadlo, kterým uskutečnil svůj první dálkový let  z Pardubic do Velké Chuchle Jan Kašpar. 

Další zajímavostí muzea byla výstava k 60. výročí vysílání české televize, kde jsme si mohli vyzkoušet

práci kameramana v opravdovém televizním studiu. Neméně zajímavá byla i výstava ke vzniku fotografie a fotoaparátů.

Z muzea jsme odjeli na Václavské náměstí a užívali si hodinový rozchod a oběd v KFC a Mc  Donaldu. Čekala nás cesta na Hlavní nádraží a odjezd domů. Dvoudenní výlet do Prahy se chýlil ke svému konci.

Fotografie z výletu naleznete na těchto webových stránkách:

https://zskarlovice.rajce.net/PRAHA_23._-_24.5.2013

 

Ing. Jaroslava Schefflerová