Výlet do Velkých Losin

27.06.2016 12:01

V úterý jsme jeli se třídou do Velkých Losin na zámek a do ruční papírny. Nejprve jsme svačili u rybníčku, kde byli kačeny, kačeři a malá káčátka. Potom jsme šli na zámek na prohlídku.

Průvodkyně byla moc milá a vykládala nám hrozně zajímavé věci.

Zámek postavil Jan z Žerotína. Žerotínové zámek obydlovali a udržovali celkem dlouho, poté hrad vlastnili Lichtenštejnové, kteří jej ale jen udržovali.

Na zámku mne zaujala velká kachlová kamna, která dostala hraběnka Andělika Ryšánka jako svatební dar. Dále se mi líbilo, že tam měli hodně knížek, nádhernou modrou postel s nebesy a krásné šperkovnice zdobené slonovinou, želvovinou a perletí, ze které také byla vyhotovena truhla a jako odpadkový koš tam měli sloní nohu.

V jedné místnosti měli moc pěkné tapisérie, na kterých byla vyobrazená báje o Amorovi a Psyché.

V kapli se mi moc líbil obraz na stropě a také jsme se dozvěděli, že ženy měly lavičky vyhřívané.

Venku na dvoře měli pěkné trpaslíky, ale bylo jich osm a byli bez Sněhurky.

Také mě zajímaly „Čarodějnické procesy“ které zde probíhaly:

Jedna žebračka si šla do kostela pro svěcenou vodu a přitom ji přistihla Angela Sibyla z Gale roz. Žerotínská a obvinila ji z čarodějnictví, protože si s tím nevěděla rady, zavolala si na pomoc Jindřicha Františka Bobliga z Edelstatu (ze Zlatých Hor).Ten začal mučení:

 1.Drcení kostí na rukou

2.Drcení kostí na nohuo

3. Natahování na skřipec a pálení žhavým železem.

Potom jsme šli k papírnám a čekali jsme asi hodinu. V papírnách to bylo také zajímavé. První jsme prošli papírovým muzeem, potom jsme se podívaly na deseti minutový film o výrobě papíru:

Nejdřív se musí připravit směs ze lnu, bavlny a vody. Poté se nabírá na síta, vylije se voda a vyklopí se na plsť, usuší se a pak se srovná v takovém lisu a potom se namočí do klihu, který se vyráběl ze zvířecích kůží a dnes je na bázi bramborového škrobu, aby se snížila savost papíru a nic se na něm nerozpíjelo.

Potom jsme se šli podívat jak se to dělá doopravdy.

Když prohlídka skončila, koupili jsme si nějaké suvenýry a potom jsme jeli domů.

Výlet se mi moc líbil a ostatním spolužákům určitě taky…….

Eliška Good

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Vylet_5.tr._Velke_Losiny_21.6.2016/

Kateřina Mikulášková