Vodní dílo Slezská Harta aneb výroba elektrické energie z vodních zdrojů

14.05.2014 12:36

Do třetice žáci 2.stupně ze ZŠ Karlovice zamířili za poznáním jenom několik kilometrů od Bruntálu na Vodní dílo Slezská Harta. I když to byl oproti předcházejícím exkurzím jen kousek cesty, bez autobusu by se neobešli. Žáky dovezl 6.5. 2014 v 10:00 na místo  pan Vašut přesně podle časového plánu.

Více než polovina programu probíhala pod širým nebem za jasného slunečného počasí, které se vydařilo jak na objednávku. O účastníky závěrečné etapy cesty za poznáním různých způsobů výroby elektrické energie se staral učitelský dozor ve složení paní učitelka Málcová a Schefflerová a páni učitelé Hoták a Bolf a paní průvodkyně ochotně a s entuziazmem předávající informace.

Žáci se dozvěděli, že vodní nádrž neslouží pouze k zadržení a akumulaci vody pro roztáčení turbín při jejím vypouštění, ale hraje také velmi významnou úlohu při hrozbě povodní.

Během exkurze uvnitř v provozních prostorách se naštěstí nenašel nikdo, kdo by ze zvědavosti nebo omylem zmáčkl některé tlačítko, které slouží pro ovládání a regulaci plynulého chodu elektrárny.

Nakonec se žáci a učitelé rozdělili do dvou skupin. Ta početnější se vrátila zpátky po schodech,

zatímco ta druhá mnohem méně početnější se zpátky k autobusu dostala příjemnou procházkou

tamější překrásnou přírodou.

Poznávání skončilo šťastným návratem v poledních hodinách k cukrárně Pomněnka.

Ing. Miroslav Bolf

 

fotogalerie: zskarlovice.rajce.idnes.cz/Exkurze_Slezska_harta,_6.5.2014