Prvovýstup na (téměř) nedostupný vrchol u Vrbna pod Pradědem

19.06.2024 12:46

V úterý 11.6. v 9:00 se sešli účastníci výpravy na Zámecký vrch sestávající se z odvážných žáků ze 7.třídy a jejich profesionálními vedoucími zastoupenými vrchním hlavním organizátorem p.uč. Hotákem a doprovázejícím šerpou p.uč. Bolfem na autobusové zastávce Karlovice – Slezan.

Údaj o převýšení 300 m zjištěný p.uč. Hotákem při plánování trasy sliboval lehce adrenalinový,

jedinečný turistický zážitek. Cesta autobusem do základního tábora Vrbno p. Prad., rozc. Ludvíkov proběhla hladce bez jakýchkoliv problémů. Jak se později ukázalo, ani příkré vysokohorské stoupání neodradilo neohrožené cestovatele od vytčeného cíle. Takže až na několik zanedbatelných ojedinělých protestů, které se během náročného výstupu ozývaly, až zanikly úplně, jsme nakonec všichni s nadšením a elánem dorazili na naplánovanou kótu. Zbyly i síly vylézt na asi 3 m vysokou

rozhlednu, kde jsme doplnili energii z vlastních zásob, rozebrali všemožná domácí i zahraniční

témata a vydali se jinou cestou zpátky.

Čekal nás nečekaně nesnadný sestup. Dokonce jsme aspoň 10 metrů museli spoléhat na jistící řetězy zapuštěné zde do skály za účelem zvýšení bezpečnosti. Jeden z žáků, podle jeho vyjádření, málem pohlédl smrti do tváře, když tak tak ubrzdil své zrychlení, aby se nezřítil do propasti. Nakonec jsme šťastně sestoupili zpátky do rozumných nadmořských výšek. Náladu trochu zkalila skutečnost, že hlavní lákadlo, nákup a konzumace kebabu, se nekonalo, neboť z důvodů výpadku elektrického proudu neměla místní vyhlášená občerstvovací stanice zaměřená na prodej kebabů nic připraveného. Někteří se spokojili se sladkou náhražkou v podobě zmrzliny, jiní si nakoupili to, co potřebovali v Albertu.

Výlet jsme zakončili pěší formou po turisticko - cyklistické stezce vedoucí z Vrbna do Karlovic.

 

Miroslav Bolf  a Zbyněk Hoták

www.rajce.idnes.cz/zskarlovice/album/zamecky-vrch-7-trida