Projektový den - VELIKONOČNÍ DÍLNY

18.04.2012 12:46

21.3. 2012 proběhl projektový den s názvem Velikonoční dílny. Žáci prvního i druhé stupně se seznámili s tradicemi a zvyky, které se vztahují k jaru a k Velikonocům. Poté následovala praktická část, ve které děti projevily svou zručnost při výrobě velikonoční dekorace.

    Víte například, že za jeden z prvních jarních svátků byl dříve považován již 12.březen, den svatého Řehoře, patrona školáků? Ten den chodily děti po vsi s bubnem v průvodu podobném vojsku s praporem a svatým Řehořem v čele. Ve staveních je obdarovávali penězi, moukou, hrachem, vejci či sušenými švestkami a z těchto darů jim pak paní učitelová uvařila oběd.

    Z mnoha starých obyčejů je patrné, že čas Velikonoc byl původně dobou vítání jara, kterou křesťané později spojili se vzpomínkou na ukřižování Ježíše Krista a oslavou jeho Zmrtvýchvstání.

    Žáci si připomněli všech šest postních neděl, z nichž každá měla svůj název podle zvyků a činností, které k ní patřily (Černá, Pražná, Kýchavná, Družebná, Smrtná a Květná). Jednotlivé dny Pašijového týdne, který začíná Modrým pondělím a končí tolik očekávaným Pondělím velikonočním.

    Děti vyráběly přáníčka k Velikonocům, obrázky s jarními motivy, kytky z papíru, zápichy do vzrostlého obilí (kuřátka,  husičky, kačenky, vajíčka), jarní věnečky, pletly pomlázky a vytvářely desítky různých kraslic. Kromě kraslic však z vajíček žáci kouzlili i různá kuřátka, ptáčky, tulipány, housenky, věnečky.

    Všechny práce byly vystaveny na vernisáži, která se konala v rámci maškarního bálu pro děti a poté byly převezeny do Vrbna pod Pradědem na vernisáž ve Střeše, která byla spojena se soutěží O nejkrásnější velikonoční vajíčko.

 

Sylva Bučková

Projektový den - VELIKONOČNÍ DÍLNY

<< 1 | 2