Projektový den ve Velkých Losinách

21.02.2019 14:43

V úterý 19. 2. 2019 se žáci 3. třídy vydali po stopách lidské tvořivosti. Konkrétně se jednalo o výrobu ručního papíru ve Velkých Losinách, která patří mezi tradiční řemesla našeho regionu. Ve 400 let staré ruční papírně na děti čekal zajímavý program. První zastávkou se stalo místní muzeum ručního papíru, kde se žáci seznámili s výrobou papíru od jejího prvopočátku až po současnost, různými způsoby a postupem výroby papíru i samotným provozem místní manufaktury.

Druhá část programu obsahovala již praktické věci. Děti se staly součástí výrobního provozu a v místní dílně si mohly na vlastní kůži vyzkoušet výrobu ručního papíru a dalších zajímavých činností se samotným papírem spjatých. Na programu se tedy také objevila výroba mramorovaného papíru a obálek, seznámení a praktická ukázka kaligrafie, použití knihtisku, práce s ražbou, pečetidlem a psaní tradičním bambusovým „perem“.

Výlet za poznáním se všem zúčastněným díky spoustě netradičních zážitků líbil a už se všichni moc těší na další objevování zajímavých míst našeho regionu. 

Foto zde: https://zskarlovice.rajce.idnes.cz/Velke_Losiny

Hana Paclíková