Pracovní dílna

18.03.2013 12:28

V pondělí jsme u nás přivítali paní Marii Provazovou, která nám v rámci projektu „Otevřít oči“ nejen předvedla, ale také nás naučila vrtat vajíčka – základ krajkových kraslic. Přesto, že se to zdá velmi jednoduché, zpočátku některým tančila vrtačka po skořápce, jak balerína po parketu. Postupně se však ruce uklidnily, uchycení se zpevnilo, vrtáček projel skořápkou jak máslem a dírka byla na světě. Byli i takoví mistři, že se naučili vyvrtávat srdíčka.

Ti, kteří nevrtali, se mohli věnovat výrobě květů z různých látek. Např. z organzy se vystřihla různě velká kolečka, jejichž okraje se potom opatrně opalovaly nad svíčkou – jen, aby se zatavil kraj. Také to nebylo právě nejjednodušší, protože stačilo přidržet nad plamínkem o vteřinu déle… a místo krásného okraje vznikl neforemný škvarek. Nakonec se kolečka ve středu zpevnila korálky a květ – např. na čelenku – byl hotov.

Vyrostli jste z kalhot? Rozpárali jste svetr a nevíte co s vlnou? I ukázky zpracování těchto materiálů nám paní Provazová předvedla. Pletené a šité tašky, taštičky i kabely jsme všichni obdivovali.

Chtěla bych jí touto cestou poděkovat za příjemné a inspirující odpoledne s vírou, že se můžeme těšit na další spolupráci.