Ohlédnutí za Během pro Afriku

17.06.2016 12:54

Milí žáci, vážení rodiče,

dovolte, abychom Vás informovali o probíhajících projektech organizace Člověk v tísni, které mohly být uskutečněny také díky Vaší velkorysé podpoře dobročinné akce Běh pro Afriku.

 

Nabízíme Vám k přečtení dopis pana Vojtěcha Drahoráda, koordinátora Běhu pro Afriku:

Škola ve vesnici Meja funguje přímo ukázkově a v celé komunitě je cítit obrovská energie a nadšení, důkazem čehož je i výsledek hodnotícího průzkumu místních úřadů, podle kterého jsou studenti této školy nejlepší v celém místním správním obvodě. Radost místních byla obrovská, jak můžete vidět na fotografiích a videu:

https://picasaweb.google.com/110765757926017559380/6281169284319420321?authkey=Gv1sRgCIDy2veo1c648AE&feat=directlink

https://www.youtube.com/watch?v=IMu0SQhOGpI&feature=youtu.be

 

Nová sbírková škola bude stát ve vsi Kulufo. V obci sice školní budova stojí, ale nachází se na místě, kam se děti dostávaly jen obtížně, neboť jim v cestě stála hluboká rokle. Přejít ji během období dešťů bylo velmi nebezpečné, a tak mnozí žáci raději zůstávali doma. Navíc se stará škola nachází mírně ve svahu, takže voda z polí nad budovami zatékala při deštích do tříd a ničila hliněné stěny domů. To vše způsobilo, že se už ve starých budovách neučí a děti se scházejí pod širým nebem na místě, které bylo vybráno pro stavbu nové školy. Tato lokalita je bezpečně přístupná a nehrozí jí zaplavení. Místní už zde začali se stavbou provizorní tradiční školy, aby se děti mohly co nejdříve učit pod střechou. Člověk v tísni pak v nejbližší době postaví hned vedle plnohodnotnou školu z malty a cihel, a to i z prostředků získaných z letošních běhů pro Afriku.

Fotky z vesnice Kulufo najdete zde:

https://picasaweb.google.com/110765757926017559380/6281199602770571265?authkey=Gv1sRgCLmYgKT9ktiiRA&feat=directlink

 

Z natočeného materiálu vznikla i dvě krátká videa. První je z interiéru původní (opuštěné) školy a naleznete ho zde:  

https://youtu.be/TBNoEzD1Hx8

Na tomto místě už se neučí…. Druhé video je taková výzva k akci a také dále vysvětluje, proč Člověk v tísni školu postaví právě ve vesnici Kulufo. Určitě stojí za shlédnutí. Najdete ho zde:

https://www.youtube.com/watch?v=7tMaW6opHDg

 

Tím vším chci říct, že si moc vážím veškeré Vaší dosavadní podpory, a opravdu doufám, že se Vaše škola do běhů pro Afriku opět zapojí. Osobně jsem se totiž mohl přesvědčit jednak o tom, že Vaše dary jsou využity více než dobře, a jednak o tom, že je před námi ještě spousta práce, ve které nechceme přestat. A bez Vaší podpory bychom to měli o mnoho těžší….

 

Mějte se moc hezky. Ať se Vám daří.

S pozdravem Vojtěch Drahorád,

koordinátor Běhu pro Afriku.