Návštěva Technického muzea v Brně II.stupeň

05.05.2014 11:08

V rámci projektu „ Skládáme si svět „ jsme měli možnost poznat a prohlédnout si unikátní stálé expozice a výstavy v brněnském muzeu. Pro děti byl připraven vzdělávací program o poznávání zákonů a světa fyziky.

 

Od tamtamů k internetu

 

Průvodce touto expozicí nás přivítal skutečným africkým signálním bubnem a seznámil nás s celou historií vývoje sdělovací techniky, od prvních telefonů a telegrafů až k moderním přístrojům pro přenos zvuku a obrazu elektromagnetickými vlnami. Zajímavý zážitek mají děti také díky programu v "multimediálním sále" o vynálezci bezdrátového telegrafu M. G. Marconim. Praktickou představu starších komunikačních prostředků navozuje několik interaktivních modelů. Prezentace výrobků umožňuje poznat a obdivovat úžasnou tvůrčí práci našich předků.

 

Technická herna

Děti se v této části muzea zábavnou formou seznámily s různými zákony fyziky a jejich technickým využitím. Hlavní důraz je zde kladen na interaktivní činnost návštěvníka s fyzikálním, případně technickým experimentem, spočívající v tom, že může s pokusnými modely volně manipulovat a sledovat jejich výslednou reakci.
V herně je zastoupena řada pokusů a funkčních modelů z mechaniky pevných těles, plynů a kapalin, akustiky, optiky, elektřiny a magnetizmu. Většina zařízení je obměňována a doplňována novými experimenty. U každého pokusu jsou písemné  návody k obsluze a vysvětlení fyzikálního jevu.

Mgr. Pavlína Němcová

 

Na  fotografie z naší exkurze se můžete podívat ve fotogalerii naší školy.

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Technicke_muzeum_v_Brne,_2._kvetna_2014