Již podruhé navštívili žáci ZŠ a MŠ Karlovice vánoční Londýn 8.-12.12. 2014

18.12.2014 09:35

V rámci výuky cizích jazyků pořádala naše škola ve spolupráci CK Barbora Dokoupilová pětidenní exkurzi do Londýna.

V pondělí 8. prosince jsme nastoupili do autobusu společnosti Lechner a vydali se na 24 hodin dlouhou cestu. 

Kolem 6 hodiny ráno jsme se nalodili na trajekt a pokračovali přes moře dále do Anglie.  Moře bylo klidné a za hodinu a půl jsme připluli do Doveru. Pak nás čekala ještě dvouhodinová cesta do Londýna.

Do našeho cíle jsme dorazili dopoledne a první atrakcí byl přejezd lanovkou nad řekou Temží. Tady začal náš třídenní maratón!  Čekala nás celodenní prohlídka Londýna, nejprve Tower Bridge a pevnosti Tower. Bílá tvrz (White Tower), čtvercová budova s věží na každém rohu, která dala této pevnosti jméno. Je uprostřed komplexů budov u řeky Temže. Sloužila jako pevnost, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác, místo poprav, observatoř, útočiště a vězení především pro vězně z vyšších vrstev. Další zastávkou byl nejznámější londýnský most Tower Bridge, do kterého jsme vstoupili a mohli si ho prohlédnout zevnitř.

Procházkou po „Thames Walk „kolem Shakespearova divadla Globe, kde Shakespeare působil a hrála se zde většina jeho her, jsme se dostali až k St. Paul´s Cathedral, která se nachází na Ludget Hill a sídlí zde londýnský biskup. Katedrála se může pyšnit tím, že je druhou největší na světě. Výška budovy dosahuje 111 metrů, a pokud se chcete podívat na Londýn z výšky, musíte překonat přesně 543 schodů. Tentokrát jsme si katedrálu prohlédli pouze zvenčí.

Náš první den se pomalu chýlil ke konci. Autobus nás odvezl na místo, kde na nás čekali naše hostitelské rodiny. Všichni jsme byli plni očekávání, jaká rodina to bude a jak to u nich bude probíhat. Byli jsme rozděleni do skupinek.  Naše „nové rodiny“ si nás odvezly domů, kde jsme dostali teplou večeři a usnuli, jako když nás do vody hodí.

Druhý den jsme odjeli 40 km od Londýna na zámek Windsor. Je to největší nepřetržitě obývaný zámek světa. Může se pochlubit parkem s více než 5000 akry. Během 900 let vtiskl každý z panovníků, kteří se na zámku vystřídali, tomuto sídlu svůj neodolatelný charakter. My jsme byli tímto zámkem opravdu nadšeni, něco tak krásného jsme ještě neviděli. Procházkou jsme se přemístili k nejprestižnější střední škole pro chlapce- Eaton. Studovali zde mimo jiné i princ William a Harry. Roční školné zde stojí v přepočtu 1 milión korun.

Odpoledne jsme se vrátili do Londýna a vydali se na známou nákupní ulici“ Oxford street“. Je to 3 km dlouhá nákupní ulice, kde jsou zastoupeny téměř všechny módní značky světa. Před vánocemi je tato ulice překrásně ozdobená vánočními světly. Po „shopování“ nás čekal návrat do rodin, byli jsme již unaveni, protože prohlídku Londýna jsme absolvovali převážně pěšky a ještě nás čekal třetí náročný den.

Poslední den ráno jsme začali prohlídkou observatoře Greenwich, kde se nachází nultý poledník, rozdělující zemi na východní a západní polokouli. Metrem jsme se přemístili do centra Londýna a pokračovali na „London Eye“. Je to ruské kolo vysoké 135 metrů s kabinkami. Projížďka trvala asi 30 minut a během jízdy jsme si užili nádherného výhledu  na město.

Naše další cesta vedla kolem Parlamentu a Big Benu, Westminsterského opatství, což je nejhezčí gotický kostel v Londýně, proběhla zde korunovace královny Alžběty nebo svatba prince Williama s Kate.

Další zastávkou byl Buckinghamský palác, kde sídlí královna a ostatní členové královské rodiny. Při zpáteční cestě jsme si prohlédli „Trafalgar square“- nejznámější náměstí v Londýně.

Poslední zastávkou byl „Piccadilly circus“- ulice, která je známá obchodními centry a jsou zde zábavní oblasti a spousta neonů.

Čekala nás opět dlouhá cesta domů, ale zážitky, které jsme měli, stáli za tu námahu. Prohlédli jsme si město a okolí, seznámili se s kulturou, poznali život v anglické rodině, kde jsme komunikovali v jejich rodném jazyce a nasbírali spoustu nových zkušeností. 

Ing. Jaroslava Schefflerová 

fotogalerie zde: zskarlovice.rajce.idnes.cz/VANOCNI_LONDYN_2014