Jazykový pobyt žáků v Anglii

04.11.2015 11:06

Anglie, Hastings

 

            Ve dnech 26.10.2015 – 1.11.2015 proběhl zahraniční jazykově-vzdělávací pobyt spolufinancovaný EU pro 22 žáků 6. - 9. třídy Hastings, Anglie.

 

            Program zájezdu byl pestrý a vyvážený. V průběhu pobytu jsme se s našim pohodlným autobusem dopravili ke spoustě krásných a významných míst Jižní Anglie, náš poslední den v Anglii jsme strávili v hlavním městě Londýn. Od středy do pátku se navíc žáci vždy po čtyřech vyučovacích hodinách zúčastnili výuky angličtiny vedené anglickými lektory.

 

Je třeba také ocenit vysokou profesionalitu posádky, průvodkyně Anety a našich řidičů.

 

A kam jsme se podívali? Navštívili jsme město Dover a hrad Dover (Dover Castle), město Hastings s jeho zříceninou hradu  (Hastings Castle) a pašerácké jeskyně (Smugglers Caves), pirátskou vesničku Rye, městečko Battle, opatství Battle Abbey a muzeum Yesterday`s World, přímořské letovisko Brighton, obří akvária v Brightonu (Sea Life Center), palác Royal Pavilion a zábavné molo v Brightonu (Palace Pier), nádherné křídové útesy Seven Sisters u města Eastbourne. V Londýně jsme absolvovali celodenní pěší prohlídku. Obdivovali jsme stavby jako jsou Westminster Abbey, Houses of Parliament, Big Ben, Buckingham Palace, London Eye a další. Nemohli jsme také samozřejmě minout Trafalgar Square, Piccadilly Circus či historický trh Covent Garden.

 

            Velkým zážitkem pro všechny žáky byla možnost strávit několik dní v anglické rodině. Vyzkoušeli si konverzaci v angličtině s rodilými mluvčími, zažívali radost z toho, že se v rodině dorozumí. Mnozí ochutnali tradiční anglická jídla, seznámili se s anglickými zvyklostmi.

 

Každý výlet má i svůj konec a tak i my jsme se museli s Anglií rozloučit. Zájezd do Anglie se všem velmi líbil a doufáme, že se zde opět někdy podíváme.

                                                                                 

                                                                       Alena Rokosová, Pavlína Němcová, Zbyněk Hoták

 

Postřehy a dojmy dětí:

 

...Moje rodina byla příjemná a u večeře si s námi chtěla povídat. Škola byla perfektní, i obědy....Ale nejvíce se mi líbil Brighton a v něm casino a Mořský svět. Aneta (průvodkyně) byla moc milá. Moc jsem si to tady užila.

                                                                                  Anička Hradilová 

 

Pobyt v Anglii se nám moc líbil a chtěli bychom si ho zase někdy zopakovat.

                                                                                  Petr Ruprecht a Michal Pradeniak

 

...Ve středu jsme se poprvé učili a poté jsme jeli do Yesterday´s World (obchod s nostalgickým zbožím) a poté do pirátské vesničky Rye. Ve čtvrtek jsme jeli do Brightonu. Navštívili jsme Sea Life Center a poté do Royal Pavilionu a následovala večeře v rodině.

                                                                                  Vilém Zahrádka         

 

...Následující den jsme se vypravili do školy, jež byla skvělá. Měli jsme super starší, ale energickou učitelku... Podnikli jsme výlet do Brightonu, ve kterém jsme viděli Brighton Eye, byli v úžasném Sea Life Centru, zahráli jsme si v Casinu a byli na Brighton Pier. Příští den byl prostě úžasný. Vyrazili jsme na Seven Sisters a na pláž, kde byly obrovské vlny. Londýnský den, ano takto by se tento den dal nazvat, ráno jsme se rozloučili s rodinou a vyrazili do Londýna na celodenní pochod. A teď se dostávám k tomuto okamžiku, kdy sedím v místnosti a píši „toto“. Je to zvláštní okamžik jet po takové době domů. Tento výlet byl úžasný.

                                                                                  Karel Schindler

 

Pátek: V pátek po škole jsme se vydali na útesy Seven Sisters. Byla to nádhera...Ten den se nám líbil nejvíc nejen těmi skalami, ale hlavně tím, že jsme šli potom k moři. Byly obrovské vlny, takže když se doplavily na břeh, namočily nám nohy. My jsme to brali jako zábavu, i když jsme byli mokří a čvachtali v botech.

Sobota: Museli jsme vstávat velmi brzo, už v 6:30 byl sraz u školy. Jeli jsme teda do Londýna a byli tam devět hodin. Nohy nám za to nepoděkují. Prošli jsme hodně památek, viděli jsme výměnu stráží, i když jsme nepochopili, proč na sebe musí chudáci 20 minut hledět, ale jejich chyba. Nás by to nebavilo vůbec. No huráááá, autobus je tu! Nasedli jsme a už nás čeká jen dlouhá cesta domů. Byla to krásná dovolená, hned bychom jeli znovu.

                                                           Anička Provazová, Kristýna Kubjatková, Vendula Matušová

 

...V sobotu jsme se celý den toulali po Londýně a teď doufáme, že tato cesta domů dopadně dobře až do konce. Celkově se nám pobyt velmi líbil a v budoucnu by mohla být nějaká podobná akce.

                                                           Jakub Butora, Alex Scheffler, Vít Matuš, David Krystýnek

 

V naší rodině se mi velice líbilo. Měli jsme skvělý pokoj. Zoe je velice dobrá kuchařka. Vařila výborně. Velice se mi líbily také výlety, zvláště podmořský svět.

                                                                                              Emma Němcová

 

...Večer jsme jeli do rodin. Moje rodina byla v pohodě, každý den jsme měli připravenou snídani i večeři. Další dny jsme chodili po památkách a zajímavých místech.

                                                                                              Patricie Polcarová

 

Do Anglie jsem se velmi těšila. Byla jsem velmi ráda za to, že jsem poznala nové lidi a naučila se víc anglickému jazyku. Jsem velice ráda za svoji rodinu a za to, jak se o nás starali. Velmi jsem si oblíbila jejich psa a všechno ostatní.

                                                                                              Kateřina Kira Hridžak

 

...Když jsme čekali na naše rodiny, měli jsme trému. Dojeli jsme na večeři a krásně si povídali. Bydlela tam jedna starší paní, která měla 3 psy a 3 papoušky, z toho jeden papoušek mluvil. Výlet do Brightonu byl super. Sea Life Centrum bylo úžasné. U moře byly velké vlny.   

                                                           Matyáš Kočí, Aleš Pěgřím, Ondra Mohyla, Lukáš Folta

 

...Ve čtvrtek jsme jeli do Brightonu na zábavné molo a k nádhernému paláci, kde jsme se dohodli, že půjdeme do Primarku. V pátek jsme šli na Seven Sisters, bílé útesy, bylo to moc hezké! Celý pobyt bych si zopakovala znovu!

                                                                                                Adéla Kalužíková    

 

...Každé tři hodiny jsme zastavovali na benzínových pumpách, abychom si odpočinuli, avšak i tříhodinové intervaly některým z nás nestačily. Museli tedy použít nouzové WC v zájmu nás všech. ...První školní den proběhl lépe, než jsem očekávala. Přiřadili nás k perfektní učitelce, která byla ostatně stejně jako my, poněkud střelená. Ve škole jsem mimo jiné skládala básničku, kterou jsme nechali na památku paní učitelce. Po škole jsem se přesunuli autobusem na Bílé útesy. Byly ohromné. … Myslím, že nikomu se nechtělo nějak zvlášť odjet, avšak nevím, jestli se někomu nechtělo odjet tak moc, jako nám. Myslím si, že tento pobyt nám hodně dal. Zdokonalili jsme se v anglickém jazyce i dějepise a užili si moc zábavy. Vracíme se domů s pár suvenýry, dobrou náladou a miliony nejúžasnějších zážitků.

 

Naše básnička pro paní učitelku: 

We arrived on Monday morning, on Tuesday we had to go to learning.

On Wednesday we were on Yesterday´s World, there we heard a sound of bird.

On Thursday we went to the World of Sea, we saw a fish that looked at me.

Tomorrow we go by bus home. Will we ever come here?

We hope so but we don´t know.

                                                                       Agáta Rokosová, Pavlína Holubcová

fotogalerie zde: zskarlovice.rajce.idnes.cz/Anglie%2C_Hastings%2C_rijen_2015/