Jak zatopit v 60 m vysokém kotli?

28.04.2014 08:56

Moderní člověk třetího tisíciletí s nadějí vzhlíží k alternativním zdrojům energie a k energii jaderné, jako možnosti řešení blížící se energetické krize, která může naplno vypuknout po spotřebování posledního kilogramu fosilních paliv.

Žáci druhého stupně, tentokráte včetně 6. třídy, se ale během exkurze v tepelné elektrárně v Dětmarovicích na vlastní oči přesvědčili, že dokud bude možno těžit  podzemní zásoby černého a hnědého uhlí mají i starší osvědčené způsoby výroby elektřiny v energetické síti české republiky své ne tak úplně bezvýznamné místo. Poznali, že oblaka vystupující z chladících věží nejsou formou kouře, který by obsahoval škodlivé zplodiny způsobené spalováním, ale naprosto neškodná vodní pára.

Výprava za poznáním konaná v rámci projektu „Otevřít oči“ začala v úterý 15. dubna v 8:00 hod. odjezdem od cukrárny Pomněnka a skončila tentýž den šťastným návratem v odpoledních hodinách.

Dopravu žáků i s pedagogickým doprovodem učitelů (p. uč Bolfa, p.uč. Rokosové a p.uč. Hotáka) do Dětmarovic zajistil autobus dopravní firmy Autobusová a mikrobusová doprava Josef Petrík.

Na rozdíl od exkurze do jaderné elektrárny neprováděli žáky provozními prostory průvodkyně ale mužský doprovod. To však nemělo na velmi vysokou profesionální kvalitu výkladu žádný vliv.

Myslím si, že proto ani některé drobné obtíže, které postihly některé z žáků jako např. strach z chůze ve výškách a dýchání v halách s podlahami pokrytými tenkou vrstvou prachu neohrozily vstřebávání a zpracovávání nových poznatků a dalších zážitků na další etapě cesty za    dobrodružstvím poznání.

A jak se tedy zatápí v 60 m vysokém kotli? Kdybyste se zeptali poučených účastníků exkurze, dozvěděli byste se že na podpal se neužívá ani papír ani dříví ale zemní plyn.

 

 

Zpracoval p. uč. Miroslav Bolf