Dobytí pevnosti Boyard na hradě Šternberk

29.05.2013 10:15

V ne příliš květnovém počasí jsme se ve čtvrtek 23.5.2013 vydali dobývat hrad Šternberk. Byla pro nás připravena hra dle předlohy známé televizní soutěže. Naše děti měly zdolávat připravené aktivity a nástrahy "pevnosti" připravené v prostorách hradu a hradního parku.

Po vstupu na nádvoří jsme se rozdělili na dvě skupiny. Mladší děti (1. a 2. ročník) odešly v doprovodu paní kastelánky na prohlídku hradu. Starší děti (3., 4. a 5. ročník) netrpělivě čekaly na "dobývání pevnosti".

Po rozdělení do družstev jsme se rozběhli k jednotlivým stanovištím, kde jsme se snažili splnit co nejlépe a co nejrychleji jednotlivé úkoly. Úkoly, které na nás čekaly byly jednoduché i složitější, např. Ariadnina nit – na spletitém drátu byl navlečen klíč a úkolem bylo klíč  vymotat tak, abychom se nedotkli drátu. Každý dotyk byl signalizován zazvoněním. Dalším stanovištěm byla Truhla – v dřevěné bedně bylo uschováno 6 klíčů, které jsme museli nahmatat úzkými otvory. Kromě klíčů tam samozřejmě bylo spousta nepořádku a havěti a taky něco nepopsatelně slizkého. Ale nedali jsme se odradit! :-) Dalším stanovištěm byl Zámek – jednoduše řečeno spousta klíčů + jeden zámek + málo času = štafetový úkol, kteří jedni zvládli se štěstím za pár minut a jiní se pořádně naběhali. Šikmá věž byla pro zručné děti – vytahování dřevěných kolíčků z věže tak, aby se nezřítila. Ti, kteří znají hru z domova se velmi osvědčili. Chůze poslepu pomocí nataženého provázku a prolézání tunelem byla oddechovka :-) A po splnění všech "běhacích" úkolů jsme očekávali příchod mnicha Alberta, nejstaršího obyvatele hradu, aby dal vybraným dětem z každého družstva tři hádanky. Po sečtení všech bodů měla první tři družstva  přístup ke truhlám s pokladem. Mohla si vybrat ze tří truhel, a co v ní našla, mohla si ponechat. Ale i na čtvrté a páté družstvo se nezapomnělo – tyto děti dostaly malou sladkou náplast.

Po náročném dobývání jsme si chvíli odpočinuli a vystřídali se s druhou půlkou naší výpravy. My, třeťáci, čtvrťáci a páťáci, jsme šli na prohlídku hradu a naši nejmenší šli "dobývat" :-)

Na prohlídce s paní kastelánkou, která byla oblečená v dobovém kostýmu, jsme se dozvěděli mnoho zajímavého. Obzvláště nás zaujaly informace, jak se dříve málo dbalo na osobní hygienu a že jsme velmi rádi, že žijeme v takové době, kdy pustit si vodu z kohoutku nebo se večer okoupat patří k běžným a docela příjemným starostem.

Výlet se nám i přes chladné počasí vydařil, vrátili jsme se s novými zážitky, na které se nám bude hezky vzpomínat.

                                                                                              Za 1. stupeň  Martina Hradilová

 

https://zskarlovice.rajce.idnes.cz/VYLET_1.-5.rocnik_hrad_STERNBERK_23.5.2013