Celé Česko čte dětem

09.06.2015 11:11

V týdnu od 1. - 7. června 2015, proběhl již 5. ročník celostátní akce „Celé Česko čte dětem“.Také my jsme se připojili k celé řadě kulturních a vzdělávacích institucí, které podporují zájem o knihy a čtení dětem.

Žijeme v hektické době, kdy volný čas dětí vyplňují především televize, internet, Facebook a počítačové hry. Proto motivování dětí a mládeže k soustavnému čtení a rozvíjení lásky k literatuře je cílem prvořadým a bohulibým.

Čtení dítěti pro radost je nejúčinnější výchovou čtenáře, neboť dětská literatura má velký podíl na formování osobnosti dítěte i na jeho začlenění se do společnosti.

Četbou dítě obohacuje svou slovní zásobu, získává vědomosti, rozvíjí vyjadřovací schopnosti i logičtější uvažování. Četba utváří člověka kulturního, s estetickým cítěním, člověka, který si v životě umí poradit rozumem, ne silou.

A protože jedním z nejdůležitějších momentů pro rozvoj dětského čtenářství je předčítání rodičů v době, kdy jsou děti malé, sešly se děti ŠD při ZŠ a MŠ v Karlovicích i s maminkami ve čtvrtek, 4.června, aby jim maminky před spaním četly...

Pozdní odpoledne jsme vyplnili míčovými a soutěživými hrami, vpodvečer jsme si opekli špekáčky a když se schylovalo k večeru, vzali jsme své oblíbené knihy, které jsme si představily a z některých přečetli úryvky. A protože čas neúprosně běžel, nastal čas nachystat si pelíšky, vzít své mazlíčky a zalehnout. Maminky pak předčítaly dětem pohádky i dobrodružné příběhy. Postupně se dětem začala klížit víčka a pomalu se odebíraly do říše skřítků snílků...

Možná se jim zdálo o zlém pirátském kapitánoví Šamšulínovi a hodné Dorotce, možná praly prádlo či pekly dort s pejskem a kočičkou nebo obdivovaly Tarzana a jeho zvířecí kamarády.

A možná se jim zdály úplně nové příběhy, které se jim vybaví v dospělosti, při vzpomínce na školu a tuto akci.

A možná je sepíší, vydají a obohatí tak svět bájných příběhů a dětské fantazie...

Sylva Bučková 

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Spani_ve_skole