Zeď názorů – projektový den

08.02.2012 09:56

Ve čtvrtek 26.ledna proběhl na naší škole další z projektových dnů pod názvem „Zeď názorů“.

Jak už z nadpisu vyplývá, šlo u žáků o dovednost umět zformulovat svůj vlastní názor. Projektu se zúčastnili všichni žáci z prvního až devátého ročníku a jejich třídní pedagogové.

      Nejprve jsme shlédli film, pak jsme pomocí nakreslených obrázků diskutovali k danému tématu, kterým byla dětská práce a porušování dětských práv v devatenáctém století. Příkladem jim posloužil zfilmovaný příběh malého chlapce z klasické literatury Charlese Dickense „Oliver Twist“. Na prvním stupni zpracovávali žáci dané téma výtvarně a psaním hesel, na druhém stupni toto téma zpracovávali také obrazově, ale i slohově. Zároveň byli žáci poučeni o současných dětských prácech a povinnostech. Nakonec si každá třída společně vytvořila koláž ze svých prací, které byly spojeny do jedné plochy „zdi názorů“.

       Žáci o téma projevili zájem, k výrobě posterových koláží přistupovali zodpovědně a kreativně. Ze záběrů na některých fotografiích lze usuzovat, jak toto téma nutilo děti přemýšlet a tvořivě formulovat vlastní názor. Úkol to nebyl jednoduchý, protože utvořit si vlastní názor není někdy snadné ani pro dospělého. 

        Vznikl velmi zajímavý přehled názorů, který může být v mnohém poučný i pro Vás. Shlédnout ho zatím můžete u nás ve škole, později v prostorách Obecního úřadu v Karlovicích.

 

 

 

Bc. Růžena Urbanová

Zeď názorů – projektový den