Žáci ZŠ a MŠ Karlovice navštívili před vánocemi Londýn

19.12.2011 13:29

V pondělí  5.prosince jsme nastoupili do autobusu společnosti Student Agency a zamířili do Londýna. Čekala nás dlouhá cesta, celých 24 hodin. Během cesty jsme viděli několik filmů a tak nám to docela rychle uběhlo.

Ráno v 5 hodin jsme se nalodili na trajekt a pokračovali přes moře dále do Anglie.  Moře bylo klidné a za hodinu a půl jsme připluli do Doveru. Pak nás čekala ještě dvouhodinová cesta do Londýna.

Kolem deváté hodiny ráno jsme konečně vystoupili v Londýně kousek od Big Benu.To je hodinová věž, která je pojmenovaná podle největšího zvonu a je jednou z dominant Londýna. Tady začal náš třídenní maraton!  Postupně jsme shlédli Parlament, Westminster Abbey,což je nejhezčí gotický kostel v Londýně, jehož dnešní podoba pochází ze 13. století. Probíhaly zde korunovace a sloužil jako hrobka královského rodu, umělců a významných britských státníků. Další zastávkou byl  Buckinghamský palác, kde sídlí královna a ostatní členové královské rodiny.

Došli jsme až k Piccadilly circus- ulici, která je známá obchodními centry a jsou zde zábavní oblasti a spousta neonů. Dostali jsme 2 hodiny rozchod a mohli tak poznávat část Londýna sami. Bylo to docela vzrušující, vždyť Londýn je město, ve kterém žije 14 miliónů obyvatel. Většina z nás nakonec stejně skončila v nedalekém Mc Donaldu, kde jsme zamířili na známé speciality jako hranolky a hamburgry.  Po vydatném obědě jsme prošli Čínskou čtvrť a naší další zastávkou bylo Britské národní muzeum. I když se nám všem do muzea nechtělo, nakonec jsme byli nadšení tím, co jsme zde mohli spatřit. Jsou zde zastoupeny mnohé kultury světa jako např. starodávný Egypt, Řecko a Řím, Afrika a dokonce i Eskymáci. Když jsme vyšli z muzea, venku byla tma a my jsme pokračovali k atrakci London Eye(Londýnské oko). Je to ruské kolo vysoké 135 metrů s kabinkami. Projížďka trvala asi 30 minut a během jízdy jsme si užili večerního výhledu na město.  

Náš první den se pomalu chýlil ke konci. Autobus nás odvezl na místo, kde na nás čekali naše hostitelské rodiny. Všichni jsme byli plni očekávání, jaká rodina to bude a jak to u nich bude probíhat. Byli jsme rozděleni po třech. Naše „nové rodiny“ si nás odvezli domů, kde jsme dostali teplou večeři a usnuli, jako když nás do vody hodí.

Ráno nás přivezli „naše“ rodiny na meeting point (místo setkání) a prohlídka Londýna pokračovala. Druhý den byl na programu Windsor-letní sídlo královny vzdálené od Londýna asi 2 hodiny cesty. Je to největší nepřetržitě obývaný zámek světa. Může se pochlubit parkem s více než 5000 akry. Během 900 let vtiskl každý z panovníků, kteří se na zámku vystřídali, tomuto sídlu svůj neodolatelný charakter. My jsme byli tímto zámkem opravdu nadšeni, něco tak krásného jsme ještě neviděli.

Odpoledne nás čekala návštěva přírodopisného muzea a nákupy na Oxford street. Je to 3 km dlouhá nákupní ulice, kde jsou zastoupeny téměř všechny módní značky světa. Teď před vánocemi je tato ulice překrásně ozdobená vánočními světly. Po „shopování“ nás čekal návrat do rodin, byli jsme již unaveni, protože prohlídku Londýna jsme absolvovali převážně pěšky a ještě před námi byl třetí náročný den.

Po snídani v rodinách nás čekala další celodenní pěší prohlídka Londýna, tentokrát Tower Bridge a pevnosti Tower. Bílá tvrz (White Tower), čtvercová budova s vížkou na každém rohu, která dala této pevnosti jméno, je uprostřed komplexů budov u řeky Temže. Sloužila jako pevnost, zbrojnice, pokladnice, mincovna, palác, místo poprav, observatoř, útočiště a vězení především pro vězně z vyšších vrstev.  Procházkou po „Thames Walk „kolem Shakespearova divadla Globe, kde Shakespeare působil a hrála se zde většina jeho her, jsme se dostali až k St. Paul´s Cathedral, která se nachází na Ludget Hill a sídlí zde londýnský biskup. Katedrála se může pyšnit tím, že je druhou největší na světě. Výška budovy dosahuje 111 metrů, a pokud se chcete podívat na Londýn z výšky, musíte překonat přesně 543 schodů, které jsme úspěšně absolvovali  a odměnou nám byl překrásný pohled na město.

Poslední zastávkou byla Covent Garden. Covent Garden je centrum obchodu a zábavy. V překladu znamená“ klášterní zahrada“, v minulosti se zde nacházely zahrady, o které se starali mnichové z Westminsterského opatství. Můžeme se zde setkat s mnoha pouličními umělci a je tu i velká tržnice, kde jsme nakoupili poslední dárečky a vydali se k autobusu.

Čekala nás opět dlouhá cesta domů, ale zážitky, které jsme měli, stáli za tu námahu. Prohlédli jsme si město a okolí, seznámili se s kulturou, poznali život v anglické rodině, kde jsme komunikovali v jejich rodném jazyce a nasbírali spoustu nových zkušeností. V Londýně se nám moc líbilo a těšíme se, že příští rok navštívíme další evropskou metropoli- Paříž. 

Žáci ZŠ a MŠ Karlovice navštívili před vánocemi Londýn