Včelaření s mateřskou školou

27.06.2022 12:24

Léto je obdobím, ve kterém má každý včelař nejvíce práce. Včelstva sílí a včelař musí hlídat, aby se nevyrojila. Též je potřeba vytočit bohatou snůšku medu.

Tentokrát našemu školnímu úlu přišly na pomoc děti mateřské školky. Než jsme se vůbec mohli podívat, jak na tom zrovna včely jsou, něco jsme se o včelkách naučili. Koho vlastně v úlu můžeme najít, co všechno nám včelky můžou dát, ale také jak nás mohou ohrozit. Ještě jsme prozkoumali prázdný úl, jeho části a volné plástve a pak už jsme se do toho pustili naostro.

Při návštevě školního úlu proběhla kontrola včelí matky, zda poctivě klade nová vajíčka, ujistili jsme se, že zásoby medu i pylu budou stačit nám i včelkám a detailně si prohlédli včelí plod ve všech fázích jeho vývoje.

Nejvíce se však děti těšili na stáčení medu. Odvíčkovali jsme plástve zanesené medem a pomocí medometu, zařízení na vytáčení medu, jsme získali několik kilogramů zlatavého produktu včel.

Následující den jsme začali medovou snídaní a na památku jsme si vyrobili voňavé svíčky ze včelího vosku. Ti, kteří zrovna nerolovali svíčky, si pod mikroskopem prohlédli části včelího těla. Detailně jsme tak viděli blanité křídlo, končetinu a složené oko včely.

Opět se potvrdilo, že včelaření a život včel umí oslovit všechny generace.

 

Jiří Šebele, Tereza Brachtlová

mskarlovice.rajce.idnes.cz/Projektovy_den_v_ZS,,_Vcelicka_-_17.6.2022