Uspávání broučků

15.11.2011 12:53

…sluníčko se rozloučilo s kytičkami, s travičkou,

na cestu jim zamávalo paprskovou ručičkou.

„Jděte honem  všichni spát, musím podzim přivítat“…

 

 

     Letos  již sedmý rok avizovaly plakáty po naší obci a okolí, že se blíží velká událost. Přesto, že se venku ještě předvádí  podzim v plném  rozpuku – pestře zbarvenými  stromy, které se  blýskají  listím do daleka, šimrajícími  pavučinkami  babího léta i sluníčkem  vysílajícím  poslední paprsky tepla - nás neoklame.  Dobře víme, že se neomylně blíží čas, kdy listí opadá, prvními mrazíky popraskají  pavučinky a našim údolím se začnou válet chladné mlhy… Nejvyšší  čas,  aby matka příroda načechrala peřinky, zkontrolovala  zásoby a ty, kteří mají přečkat zimu laskavým  zimním spánkem,  popohnala do pelíšků a postýlek.

    A aby se do pelíšků dostali i ti nejmenší  broučci, berušky,  broučínci, pavoučci či kukly  motýlů, uspořádala naše škola - jako každý rok - „Uspávání broučků“, které proběhlo 8. listopadu.  Průvod  broučků všeho druhu (které si doma i ve školách děti vyrobily), ale také maminek, tatínků, babiček, dědečků  a ostatních přátel, se za záře lampionů, lucerniček, barevných tykadel a jiných svítidel vydal Karlovicemi k mateřské škole. Za podmanivých tónů dětských písniček  se všichni sešli na zahradě u osvětleného stromu, pod kterým už „čekaly“ – zatím prázdné- postýlky. Děti naposledy broučkům zatančily a zazpívaly, aby je nakonec uložily k zimnímu spánku. Ještě jednu ukolébavku a dobrou noc…

     Chtěli bychom touto cestou poděkovat nejen všem úžasným  broučkům, ale také všem příznivcům této akce. Vždyť se nás letos sešlo na tři sta. Tak příjemnou zimu a příští rok na shledanou.

Sylva Bučková

 

Uspávání broučků