Projektový den - „Nebezpečná komunikace“

10.05.2012 11:08

O tom, že běžné rozhovory mezi lidmi i zprávy předávané pomocí médií (tisku, televize, internetem aj.), mohou skrývat pro adresáta sdělení různá nebezpečí a mohou mít kromě záměru předat informaci i druhou temnou stránku se přesvědčili žáci 5. - 9. ročníku karlovické ZŠ na projektovém dnu, který se konal v pondělí 30. dubna

Během první části celého projektového dnu se žáci seznámili s prvním velkým nebezpečím, které na ně číhá během komunikace s okolím - s manipulací a propagandou. Nejprve sehrávali scénky v nichž hlavní role hráli manipulant a jeho oběť. Tématem scénářů jejich dialogů byl pokus svést druhého k libovolně zvolenému neetickému nebo dokonce nezákonnému jednání (např. vyzkoušení nových drog, záškoláctví aj.) na straně jedné a obrana proti tomuto svádění na straně druhé. Žáci se přitom snažili do rozhovorů začlenit základní manipulační techniky, které jim byly v úvodu představeny (např. hraní na city, prohlášení odborníků, opakování myšlenky apod.). Potom dostali za úkol zpropagovat jakoukoliv myšlenku nebo fiktivní výrobek tentokrát grafickou formou jako reklamu.

Ve druhé části poznali další nebezpečí, které číhá na posluchače mediálního nebo i ústního sdělení - fámu. Naživo variantou hry na tichou poštu, s rozdílem, že se nešeptá, ale jeden žák předává druhému, co si zapamatoval z obsahu složitějšího sdělení, pochopili jak se přenosem informace od člověka k člověku a to i neúmyslně zprávy zkreslují a vznikají tzv. fámy. Žáci byli seznámeni i s internetovou odrůdou fámy - s hoaxem. Nakonec se různými výtvarnými technikami  snažili zpodobnit jak si představují bohyni Fámu.

Když některé ze tříd zbyl čas, věnovaly se doplňkovým herním aktivitám a testům zaměřeným  tentokrát na pozitivní komunikaci.   

 Rozhovory se žáky během a v závěru projektu potvrdily, že ve většině případů žáci pochopili záludnost a nebezpečí vyplývající ze dvou základních nebezpečí v komunikaci a naučili se je rozpoznávat a aktivně se vůči nim bránit.

 

 Miroslav Bolf

Projektový den - „Nebezpečná komunikace“