Projektový den "Jako včelička"

18.06.2020 11:36

 

   V uplynulých dvou týdnech se žáci II., III., IV. a V. třídy zúčastnili projektového dne věnovanému životu a chovu včel. Pomocí kvízů, naučných videí, fotografií a rozhovorů se teoreticky seznámili s fungováním včelího společenství, nemocemi, které včely trápí a s vybavením chovatele včel. V prakticky zaměřené části projektového dne se žáci naučili rozpoznávat anafylaktický šok a zjistili, jak se zachovat v situaci, když se u někoho v jejich blízkosti takováto prudká alergická reakce objeví.  

Prakticky si také vyzkoušeli, jak dostat člověka do stabilizované polohy.

   Následně jsme se žáky navštívili školní dílnu, kde si každý vyrobil rámček s mezistěnou, která se dává do včelího úlu a do které poté včely nosí med. Ze včelího vosku jsme si následně vyrobili svíce. Den jsme zakončili otevřením a prohlídkou našeho školního včelího úlu. Žáci tak viděli na vlastní oči vývojová stádia včelího plodu, plástve s medem nebo rozdíl mezi včelkou-dělnicí a včelím samečkem - trubcem.

   Dle zpětných reakcí žáků a také mého posouzení, jsme si projektový den všichni užili a jak se ukázalo, snad i inspiroval některé žáčky k budoucímu chovu včelek.

 

Jíří Šebele      

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Projektovy_den_Jako_vcelicka_-_2._a_3._rocnik_15.6.2020/?utm_source=notification&utm_medium=email&utm_campaign=album-created

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Projektovy_den_Jako_vcelicka_-_4._rocnik_17.6.2020/