Poznávací zájezd do Polska

31.05.2018 08:13

Stává se, že mnohé děti, které už v rámci dovolené s rodiči navštívily nejednu exotickou destinaci, mají jen mlhavé znalosti o Polsku a ještě nikdy na území tohoto státu nebyly. I to byl důvod, proč se ve dnech 23. až 25. května uskutečnil zájezd pro 15 dětí naší školy za poznáním polského Slezska. Zájezd byl určen pro žáky 5. a 6. třídy a zorganizován byl v rámci projektu přeshraniční spolupráce s partnerskou školou v obci Złotniki.

Odjížděli jsme ráno ve středu 23. května a již před desátou hodinou jsme se přivítali s učiteli a žáky ve škole v Złotnikách. Po celou dobu nám byl navíc k dispozici profesionální překladatel pan Faron, která nám pomohl odstranit nejen jazykovou bariéru, ale přispěl i k perfektní organizaci programu zájezdu. Po uvítání a prohlídce školy si naši žáci společně se svými polskými kolegy zacvičili zumbu a mohli se přesunout na místo ubytování na agroturistické farmě manželů Lipinských v obci Przysiecz. Po vydatném obědě jsme zamířili do Opole, které je největším městem v tomto kraji a nabízí množství historických památek. Zdolali jsme zde Piastowskou věž a prošli centrum města (s nezbytnou zmrzlinou). Večer v  Przysieczi jsem zakončili grilováním.

Čtvrtek 24. května byl opět věnován historii, ovšem té dávnější. Spolu s polskými dětmi jsme navštívili Dinopark v Krasiejowě vybudovaný na místě skutečného naleziště koster dinosaurů. Více než nálezy samotné však děti zaujaly modely dinosaurů v životní velikosti včetně těch největších druhů. Nemohly samozřejmě chybět ani suvenýry a prolézačky. Hned naproti parku jsme pak zavítali do Muzea evoluce člověka, kde jsme se proletěli časem a prohlédli si modely a animace našich pravěkých předků. Den zakončila ukázka historických zbraní na farmě v Przysieczi, kde jsme si mohli vyzkoušet boj kopím, šavlí nebo lukostřelbu.

V pátek nás pan Lipinski odvezl stylově povozem do bývalé hasičské zbrojnice, kde se nyní nachází muzeum seznamující návštěvníky s životem obyvatel Slezska v průběhu minulého století. Mnozí z nás zde poznali předměty, které používaly naše babičky. Po obědě již následovalo rozloučení a odjezd do Karlovic.

Díky polským organizátorům a pěknému počasí vyšel zájezd na jedničku. Přes počáteční ostych se naše děti skamarádily s polskými vrstevníky a poznaly pamětihodnosti i život v blízkém zahraničí. Těšíme se tedy na zimu, kdy budeme moci naopak přivítat děti z Polska u nás.

Zbyněk Hoták

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Polsko_2018/