Návštěva Horské služby

12.10.2018 12:32

Co dělá Horská služba v létě? Je na Pradědu hodně úrazů? Proč mají na vyšetřovně plyšáky?....a spousta dalších otázek napadla deváťáky při návštěvě hned dvou stanic Horské služby Jeseníky. 

Ve čtvrtek 11.10.2018 jsme se s batůžky na zádech vydali autobusem do Malé Morávky. Odtud pěšky do Karlova pod Pradědem, kde na nás čekal pracovník Horské služby, aby nás seznámil s prací HS, vybavením služebny a vozovým parkem potřebným při záchraně lidských životů. Z Karlova jsme pokračovali do  Velké kotliny, kde  v zimě občas spadne sněhová lavina. Po dávce fotografií, svačině a malém odpočinku jsme vyšlapali na hřeben a spustili se na Ovčárnu, kde nás čekala další stanice Horské služby a její pracovník s přednáškou. 

V zájmu našeho budoucího kariérního rozhledu jsme zjistili, že se jedná o velmi náročnou práci, která vyžaduje silné a odolné muže. Jejich spolupráce se všemi složkami integrovaného záchranného systému, zejména v krizových situacích, je důležitá a tuto činnost nemůže vykonávat každý z nás. 

žáci 9.třídy a M. Brachtlová

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Exkurze_u_Horske_sluzby/