Exkurze do hornického muzea Landek v Ostravě aneb jak chlapci ze 7.třídy sfárali do hloubky 622 m za 15 s.

07.06.2022 09:18

V úterý 31.5.2022 žáci 7.třídy navštívili hornické muzeum Landek v Ostravě.  Průvodce naši školní výpravu uvítal tradičním hornickým pozdravem „Zdař Bůh“. Po zaplacení vstupného jsme byli odvedeni ke starému, avšak stále velmi životaschopnému výtahu, kam nás namačkali ještě s několika žáky z I.stupně jiné školy. A tak začala naše cesta za poznáním hornické profese, cesta dolů do dolu. Neuplynula ani minuta a náš hlubinný dopravní prostředek se zaskřípěním zastavil. Jaké bylo překvapení, když nám naprosto seriózním hlasem náš průvodce oznámil, že se právě nacházíme v hloubce 622 m. Samozřejmě, jednalo se o mírně upravenou informaci „lehce“ nadsazenou, která byla po chvíli upravena na číslovku asi 485 a když nedůvěra ani teď tak úplně nepolevila, bylo vše uvedeno na pravou míru - 485, ale ne metrů, ale centimetrů - takže výsledná hloubka - necelých pět metrů.

Další slovní doprovod našeho průvodce - bývalého, zkušeného horníka, který práci pod zemí věnoval převážnou část svého života,  pak byl většinou už velmi zajímavý a zasvěcený, až na občasné zmínky o permonících a jiné podzemní havěti. Dozvěděli jsme se, jak bylo fyzicky i psychicky náročné a stále ještě je, (i když už dnes značně omezené míře) dobývání uhlí, ať už ve funkci, řídící, nebo jako řádový horník anebo jako záchranář, když došlo k závalu nebo výbuchu.

Však také za minulého režimu byl hornický plat absolutně na špici. Žáci měli během prohlídky možnost shlédnout mnoho různých přístrojů, zařízení, detektorů a indikátorů, které jsou při práci v dole naprosto nezbytné. Z historie se žáci dozvěděli, že se nebezpečné plyny indikovaly podle zdravotního stavu kanárka v kleci, kterého si dobyvatelé uhlí brali s sebou - kanárek vesele pípá - plyny nejsou, kanárek padá z bidýlka - zachraň se kdo můžeš, methan na obzoru. Opeřeného kamaráda později nahradily benzínové lampičky, které poměrně přesněji stanovovaly koncentraci jedovatých plynů na základě výšky plamene v kahanu.

Druhá polovina programu potom byla věnována důlnímu záchranářsví. I v této části výklad neztratil nic, ani na poutavosti ani na odborné úrovni zásluhou našeho dalšího zkušeného průvodce - bývalého záchranáře, který v záchranařské profesi také strávil mnoho let.

Co dodat na závěr? Skoro dvě hodiny trvající cesta autobusem z Karlovic do Ostravy stála za to.

Miroslav Bolf

zskarlovice.rajce.idnes.cz/Exkurze_Ostrava_-_Landek/