Městská knihovna Bruntál - 8.třída

18.03.2024 08:10

V pátek 15. března jsme s osmáky vyrazili do Městské knihovny v Bruntále. Celá návštěva trvala 2 hodiny. Paní knihovnice si s žáky povídala o tom, k čemu jim v životě bude komunikace, čtení a bohatá slovní zásoba. Všichni ji mile překvapili svou slovní zásobou. Při hře na vymýšlení slov, byly některé skupiny schopny vymyslet přes 70 pojmů ze zadaných písmen.

 

Naše návštěva ale nebyla pouze o čtení a slovní zásobě. Osmáci se ponořili do světa ilustrací a vyzkoušeli si kreslení výrazů v obličeji.  Dozvěděli se něco málo o Kláře Smolíkové, Renátě Fučíkové, Pavlu Čechovi, Jonášovi Ledeckém a spoustě dalších... Nejvíce probíraným ilustrátorem byl Petr Nikl, který je nejen ilustrátorem, ale i tvůrcem lingvistických pohádek. Žáci se tedy seznámili s různými druhy psaní.  S Holou pohádkou, kdy celé vyprávění tvoří pouze holé věty. S Pohádičkou, ve které je příběh vyprávěn pomocí samých zdrobnělin. A s Popletenou pohádkou, ve které autor záměrně popletl počáteční písmena některých slov. Závěrem si žáci mohli knihovnu projít, vyhledat si knihy, prolistovat si časopisy a nahlédnout do nabídky půjčovaných stolních her.

 

Pro žáky byla návštěva příjemným zpestřením hodin českého jazyka i novým přínosem do hodin slohu, které nás v následujících týdnech čekají.    

Petra Houserová 

www.rajce.idnes.cz/zskarlovice/album/mestska-knihovna-bruntal-8-a-15-3-2024